Lägg torkad svamp i en skål och fyll upp med lite vatten, svampen ska bli mjuk.
Hetta upp en panna utan något stekfett, när svampen dragit åt sig vatten ordentligt lägg den i pannan utan att kram ur den. Låt svampen förvälla tills all vätska har förångats.
Stek sedan svampen i smör, salta och peppra. Ställ åt sidan.
Hacka schalottenlök och pressa vitlök och fräs i panna med smör, tillsätt risottoris och stek tillsammans tills riset blir glansigt.
Medan riset steks koka vatten och buljong tillsammans och håll varm hela matlagningen i kastrull.
När riset är glansigt tillsätt lite buljong i taget och låt risotton sjuda under omrörning i ca 18 min. Smaka på riset efter ca 15 min och se om det är färdigt, annars låt sjuda vidare med buljong till önskad konsistens.
Är riset nästintill klart tillsätt riven parmesan och rör om, smaka av med salt och peppar och tillsätt sedan svampen och låt puttra ytterligare lite.
En risotto ska vara ganska lös med en liten kärna i riset, och nästan som rinna ut lite på tallriken när den läggs upp, den ska inte vara som en fast klump.